Stel: je loopt letsel op bij een verkeersongeval dat je zelf hebt veroorzaakt, kun je dan toch je schade verhalen?
Veel mensen denken dat je bij een ongeval waar je zelf schuldig aan bent geen recht hebt op een schadevergoeding. Je kunt namelijk niemand aansprakelijk stellen voor jouw schade. Gelukkig is er een uitzondering. Als je een Schade voor inzittende verzekering (SVI-verzekering) hebt afgesloten, kan je je schade wel verhalen.
In deze blog staan wij graag stil bij het belang van deze verzekering aan de hand van een praktijkvoorbeeld.
De naam SVI-verzekering is wellicht wat verwarrend. Niet alleen de inzittenden, maar ook de bestuurder hebben recht op vergoeding van hun letselschade wanneer een SVI-verzekering is afgesloten. Een SVI-verzekering sluit je af bij je eigen verzekeraar en vergoedt de schade in geval van letsel van de bestuurder en de inzittenden ongeacht de schuldvraag. Dus ook wanneer er sprake is van een eenzijdig ongeval of wanneer je zelf schuldig bent aan het ongeval.
Eenzijdig ongeval
Sander (40) reed op een koude, natte winteravond richting huis toen hij plots de macht over het stuur verloor en tegen een boom tot stilstand kwam. Het bleek dat Sander een klapband had gehad. Sander kwam met een enorme klap tot stilstand en moest uit zijn auto worden gezaagd.
In het ziekenhuis bleek Sander in totaal 27 breuken te hebben. Een zeer lang revalidatietraject en vele operaties volgden. Al snel bleek dat Sander veel restklachten zal houden en dat hij beperkt zal blijven op het gebied van lopen en staan.
Sander zag zijn toekomst in duigen vallen. Hij had 3 dagen voor het ongeval zijn baan opgezegd, omdat hij een nieuwe baan had. Dat contract had hij al ontvangen, maar was nog niet door beide partijen ondertekend. Het betrof een baan in de horeca, waarbij fysiek veel van hem gevraagd werd. Zijn nieuwe werkgever besloot Sander niet langer in dienst te nemen, omdat hij voorlopig nog arbeidsongeschikt zou zijn. Nu zat Sander zonder werk thuis. Zijn revalidatie zou minstens een jaar duren en zijn huidig beroep zou naar alle waarschijnlijkheid niet meer passend zijn voor hem. Zijn schade is enorm.
Gelukkig wordt Sander in de afwikkeling van zijn schade bijgestaan door Drive Letselschade. Niet alleen worden de kosten die hij door het ongeval moet maken volledig vergoed, maar Drive Letselschade en de verzekeraar hebben zich ook ingespannen om hem weer te re-integreren naar voor hem passend werk. Helaas bleek het voor Sander niet meer mogelijk terug te keren in zijn oude beroep. Maar in overleg met alle partijen is een omscholingstraject gestart en is het inmiddels gelukt om Sander succesvol te herplaatsen. Sander ziet zijn toekomst weer zonnig tegemoet en is dankbaar voor zijn tussenpersoon die hem ooit heeft aangeraden ook een SVI-verzekering af te sluiten.
Tip
Veel mensen realiseren zich niet dat een SVI-verzekering bestaat of realiseren zich niet dat deze verzekering ook de schade van de bestuurder vergoedt. De kosten van een SVI-verzekering zijn beperkt en kost gemiddeld € 4,- tot € 6,- per maand. De SVI-verzekering vergoedt de werkelijk gemaakte kosten tot een bepaald bedrag. Daaronder vallen bij de meeste verzekeringen ook de kosten voor juridische bijstand.
Let goed op bij het afsluiten van een SVI-verzekering dat alle schade daadwerkelijk vergoed wordt en dat er geen uitsluitingen zijn voor bijvoorbeeld verlies aan verdienvermogen, smartengeld en buitengerechtelijke kosten.
Ondanks dat een SVI-verzekering jouw eigen verzekering is, is het wel belangrijk om een belangenbehartiger in te schakelen die jouw belangen voorop stelt en al jouw schade voor je verhaalt.
Mocht je zelf een ongeval met letsel hebben meegemaakt of vragen hebben neem dan gerust contact met ons op.
mr. Anne Ruth Shiboleth – Letselschadejurist