drive-letselschade-hulp-bij-letsel-heel-holland-fietst

Heel Holland fietst!

Na een jaar als 2020 is iedereen weer toe aan nieuwe energie en frisse voornemens voor het nieuwe jaar. Uit onze poll op Instagram kwam naar voren dat bijna iedereen ook dit jaar weer nieuwe voornemens heeft gemaakt. Met stip op één kwam binnen dat we meer willen gaan sporten.

Door de huidige maatregelen kiezen steeds meer mensen ervoor om de natuur in te gaan en de kou en regen te trotseren. De hoeveelheid wandelaars, joggers en fietsers is explosief toegenomen.

drive-letselschade-hulp-bij-letsel-heel-holland-fietst

Mijn goede voornemens voor 2021?

Zelf had ik ook een paar goede voornemens voor dit jaar. Zo zou ik in januari beginnen met een cursus borstcrawl. Ook zou ik deze week starten met een adem en koude training volgens de principes van Wim Hoff. Beide trainingen zijn uitgesteld. Uitstel van mijn duik in een ijsbad. Brrrr! Komende weken haal ik mijn beweging uit het lopen met de hond of een rondje op de mountainbike.

Ik ben niet de enige die wat vaker op de fiets stapt. In 2020 is een recordaantal mountainbikes en racefietsen gekocht en ook 2021 belooft weer een topjaar te worden voor de fietsenverkopers.

Fantastisch natuurlijk dat steeds meer mensen de fiets pakken. Zowel voor de gezondheid, als voor het milieu, maar wist je ook dat een kans op een ongeval op de fiets groter is dan met de auto? En dat het letsel vaak ook ernstiger is?

Precies om deze reden wordt de fietser ten opzichte van het gemotoriseerde verkeer extra beschermd door de wetgeving.

Zelfs als je als fietser zelf schuldig bent aan een ongeval, dan kun je je schade vaak nog (gedeeltelijk) verhalen.

Ongeval fietser – auto

Als je als fietser wordt aangereden door een auto is de kans op ernstig letsel groot. De snelheid van de auto en de geringe bescherming van de fietser maakt een fietser erg kwetsbaar.
Hierin zijn 4 mogelijkheden:

De automobilist is schuldig
In dit geval is de eigenaar van het motorvoertuig 100% aansprakelijk en krijg jij je volledige schade vergoed. 

De fietser is schuldig
De Nederlandse wet beschermt fietsers bij een verkeersongeval met een gemotoriseerde verkeersdeelnemer. Wanneer de fietser ten tijde van het ongeval jonger is dan 14 jaar, dan is de eigenaar van de auto in vrijwel alle gevallen 100% aansprakelijk te houden. Ook wanneer de fietser volledig schuldig is aan het ontstaan van het ongeval.
Fietsers die ten tijde van het ongeval 14 jaar en ouder zijn, en schuld hebben, zijn voor maximaal 50% aansprakelijk voor de schade. Zij krijgen minimaal 50% van de schade vergoed. 

Als fietser en auto allebei deels schuldig zijn
Als fietser betekent dit een minimale vergoeding van de schade van 50%. De vergoedingsplicht van de auto kan hoger zijn indien zijn schuld aan het ongeval groter is dan 50%.

De schuldige is doorgereden of niet verzekerd
Als de veroorzaker van het verkeersongeval niet bekend of onverzekerd is, kan het Waarborgfonds Motorverkeer worden aangesproken als een fietser door een brommer of auto is aangereden.

Aanrijding tussen twee fietsers

Een ongeval tussen twee fietsers komt vaak voor. De fietser die het ongeval veroorzaakt heeft moet de schade van de andere fietser vergoeden. Vaak is het lastig om vast te stellen wie aansprakelijk is. Natuurlijk moeten alle fietser zich houden aan de verkeersregels en geen mogelijk gevaarlijk gedrag vertonen.  

Als een andere fietser zich niet aan de verkeersregels houdt of onnodig gevaarlijk gereden heeft dan is deze fietser veelal aansprakelijk en dient de schade te voldoen. Als ook de andere fietser een fout heeft gemaakt dan zal een deel van zijn schade voor eigen rekening blijven.

Bijna iedereen in Nederland heeft een AVP, aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (gezinspolis), afgesloten die deze schades veelal dekt.

Aanrijding met een dier, wie is aansprakelijk?

Wanneer een (huis)dier schade toebrengt aan anderen, is de bezitter van het dier aansprakelijk voor deze schade. Schuld speelt daarbij geen rol.

Heb je letselschade opgelopen door een fietsongeval of heb je advies nodig? Neem contact met ons op 033 200 28 52 of via ons contactformulier.

Mocht je geen blog willen missen volg ons dan op LinkedIn of Facebook, zodat je steeds als eerste de blog ziet.


nicole-wilms-letselschadejurist-drive-letselschade
mr. Nicole Wilms – letselschadejurist

Uitglijden sinterklaas winterweer

Aansprakelijkheid uitglijden winterweer

 

Sinterklaas is alweer een tijdje in het land. Net als wij werkt hij dit jaar vanuit huis. Ongezellig natuurlijk, maar het is even niet anders. Gelukkig maakt Sint voor pakjesavond een uitzondering. Menig kind wordt zaterdag verblijd met de komst van de goedheiligman.
Maar met koud vies weer, regen, wind en misschien zelfs hagel of sneeuw is het een gevaarlijke onderneming voor zo’n oude man. Door natheid, sneeuw en gladheid ontstaan ’s winters veel valpartijen, soms met ernstig letsel tot gevolg. Zeker mensen die slecht ter been zijn, zoals de Sint, worden erg beperkt door winterse omstandigheden.

Stel dat Sinterklaas ten val komt omdat de stoep niet blad of sneeuwvrij is gemaakt en erg glad is. Kan de Sint iemand aansprakelijk stellen voor de schade die hij hierdoor lijdt? Hoe zit het met aansprakelijkheid bij uitglijden winterweer?
Iedereen weet dat het glad kan zijn als er veel blad ligt, het gesneeuwd of geijzeld heeft. Er wordt dan ook verwacht dat je als voetganger voorzichtig bent. Jouw eigen verantwoordelijkheid en voorzichtigheid staan voorop. Toch kan het zijn dat een derde aansprakelijk is voor de schade die ontstaat na een valpartij door gladheid.

Sinds 2007 is een woningeigenaar niet meer verplicht om de stoep en oprit voor het huis sneeuwvrij te houden. Hij zal dan ook niet snel aansprakelijk zijn als iemand door de gladde stoep voor zijn woning ten val komt. In het kader van de morele plicht of burgerplicht die wij allemaal hebben is het echter wel zo fatsoenlijk om er voor te zorgen dat voetgangers veilig kunnen passeren. Volgens sommigen geeft dit toch ruimte voor aansprakelijkheid. Een woningeigenaar zal zeker aansprakelijk kunnen worden gehouden indien hij willens en wetens gladheid heeft veroorzaakt door bijvoorbeeld zijn auto bij vriesweer te wassen of als hij een glijbaan heeft gemaakt door water over de stoep te sproeien.

De Gemeente heeft een inspanningsverplichting om de gladheid in de gemeente te bestrijden. Een gemeente geeft echter voorrang aan autowegen, busbanen en fietspaden. Er zijn dan ook niet veel mogelijkheden om je schade te verhalen bij een gemeente als je gevallen bent op een gladde stoep.

Werkgevers, winkeliers en restauranthouders hebben wettelijk een zorgplicht voor hun werknemers en bezoekers. Dit houdt in dat zij moeten zorgen dat er bij gladheid maatregelen worden genomen om valpartijen te voorkomen. Deze zorgplicht gaat echter niet zo ver dat bijvoorbeeld een restauranteigenaar haar parkeerterrein altijd (volledig) sneeuw- en ijsvrij moet houden.
Het enkele feit dat werknemers, bezoekers of klanten door gladde weersomstandigheden uitglijden, leidt dus niet automatisch tot aansprakelijkheid. Dat zal steeds afhangen van de omstandigheden van het geval. Op druk bezochte plekken en dichter bij de ingang zal aansprakelijkheid eerder aangenomen worden.

Hopelijk kunnen wij deze winter weer met zijn allen genieten van mooie, winterse taferelen. Mocht je toch letsel oplopen door de gladheid, zorg dan voor goede foto’s en gegevens van getuigen. Indien je schade hebt geleden als gevolg van een ongeval waarbij je van mening bent dat een ander aansprakelijk is dan kun je uiteraard contact met ons opnemen voor een eerste kennismakingsgesprek waarin je de situatie aan ons voorlegt en wij je gratis van advies voorzien op 033 200 28 52 of via ons contactformulier.

Mocht je geen blog willen missen volg ons dan op LinkedIn of Facebook of Instagram, zodat je steeds als eerste de blog ziet.


nicole-wilms-letselschadejurist-drive-letselschade
mr. Nicole Wilms – letselschadejurist

Het is maandagochtend wanneer mijn telefoon gaat. Aan de telefoon Roos. Zij heeft een aantal vragen over schadeposten. Roos heeft 1,5 jaar geleden een ongeval gehad waardoor zij naast fysiek letsel ook psychische klachten heeft opgelopen. Tot nu toe heeft Roos contact gehad met de aansprakelijke verzekeraar. De kosten die zij door het letsel heeft

TOP