Na een jaar als 2020 is iedereen weer toe aan nieuwe energie en frisse voornemens voor het nieuwe jaar. Uit onze poll op Instagram kwam naar voren dat bijna iedereen ook dit jaar weer nieuwe voornemens heeft gemaakt. Met stip op één kwam binnen dat we meer willen gaan sporten.
Door de huidige maatregelen kiezen steeds meer mensen ervoor om de natuur in te gaan en de kou en regen te trotseren. De hoeveelheid wandelaars, joggers en fietsers is explosief toegenomen.
Mijn goede voornemens voor 2021?
Zelf had ik ook een paar goede voornemens voor dit jaar. Zo zou ik in januari beginnen met een cursus borstcrawl. Ook zou ik deze week starten met een adem en koude training volgens de principes van Wim Hoff. Beide trainingen zijn uitgesteld. Uitstel van mijn duik in een ijsbad. Brrrr! Komende weken haal ik mijn beweging uit het lopen met de hond of een rondje op de mountainbike.
Ik ben niet de enige die wat vaker op de fiets stapt. In 2020 is een recordaantal mountainbikes en racefietsen gekocht en ook 2021 belooft weer een topjaar te worden voor de fietsenverkopers.
Fantastisch natuurlijk dat steeds meer mensen de fiets pakken. Zowel voor de gezondheid, als voor het milieu, maar wist je ook dat een kans op een ongeval op de fiets groter is dan met de auto? En dat het letsel vaak ook ernstiger is?
Precies om deze reden wordt de fietser ten opzichte van het gemotoriseerde verkeer extra beschermd door de wetgeving.
Zelfs als je als fietser zelf schuldig bent aan een ongeval, dan kun je je schade vaak nog (gedeeltelijk) verhalen.
Ongeval fietser – auto
Als je als fietser wordt aangereden door een auto is de kans op ernstig letsel groot. De snelheid van de auto en de geringe bescherming van de fietser maakt een fietser erg kwetsbaar.
Hierin zijn 4 mogelijkheden:
De automobilist is schuldig
In dit geval is de eigenaar van het motorvoertuig 100% aansprakelijk en krijg jij je volledige schade vergoed.
De fietser is schuldig
De Nederlandse wet beschermt fietsers bij een verkeersongeval met een gemotoriseerde verkeersdeelnemer. Wanneer de fietser ten tijde van het ongeval jonger is dan 14 jaar, dan is de eigenaar van de auto in vrijwel alle gevallen 100% aansprakelijk te houden. Ook wanneer de fietser volledig schuldig is aan het ontstaan van het ongeval.
Fietsers die ten tijde van het ongeval 14 jaar en ouder zijn, en schuld hebben, zijn voor maximaal 50% aansprakelijk voor de schade. Zij krijgen minimaal 50% van de schade vergoed.
Als fietser en auto allebei deels schuldig zijn
Als fietser betekent dit een minimale vergoeding van de schade van 50%. De vergoedingsplicht van de auto kan hoger zijn indien zijn schuld aan het ongeval groter is dan 50%.
De schuldige is doorgereden of niet verzekerd
Als de veroorzaker van het verkeersongeval niet bekend of onverzekerd is, kan het Waarborgfonds Motorverkeer worden aangesproken als een fietser door een brommer of auto is aangereden.
Aanrijding tussen twee fietsers
Een ongeval tussen twee fietsers komt vaak voor. De fietser die het ongeval veroorzaakt heeft moet de schade van de andere fietser vergoeden. Vaak is het lastig om vast te stellen wie aansprakelijk is. Natuurlijk moeten alle fietser zich houden aan de verkeersregels en geen mogelijk gevaarlijk gedrag vertonen.
Als een andere fietser zich niet aan de verkeersregels houdt of onnodig gevaarlijk gereden heeft dan is deze fietser veelal aansprakelijk en dient de schade te voldoen. Als ook de andere fietser een fout heeft gemaakt dan zal een deel van zijn schade voor eigen rekening blijven.
Bijna iedereen in Nederland heeft een AVP, aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (gezinspolis), afgesloten die deze schades veelal dekt.
Aanrijding met een dier, wie is aansprakelijk?
Wanneer een (huis)dier schade toebrengt aan anderen, is de bezitter van het dier aansprakelijk voor deze schade. Schuld speelt daarbij geen rol.
Heb je letselschade opgelopen door een fietsongeval of heb je advies nodig? Neem contact met ons op 033 200 28 52 of via ons contactformulier.
Mocht je geen blog willen missen volg ons dan op LinkedIn of Facebook, zodat je steeds als eerste de blog ziet.
mr. Nicole Wilms – letselschadejurist