Het is maandagochtend wanneer mijn telefoon gaat. Aan de telefoon Roos. Zij heeft een aantal vragen over schadeposten. Roos heeft 1,5 jaar geleden een ongeval gehad waardoor zij naast fysiek letsel ook psychische klachten heeft opgelopen. Tot nu toe heeft Roos contact gehad met de aansprakelijke verzekeraar. De kosten die zij door het letsel heeft moeten maken zijn door de verzekeraar vergoed.
In de loop van het gesprek kom ik erachter dat Roos zich afvraagt of zij ook een vergoeding kan krijgen voor alle ellende die zij door het ongeval heeft moeten doorstaan. Dit heeft zij namelijk weleens gehoord.
Wij krijgen deze vraag vaak. Logisch als je je bedenkt dat letsel niet alleen financiële consequenties heeft, maar vooral ook iemands hele leven op de kop zet. Een vergoeding voor pijn, verdriet en gederfde levensvreugde dient bij de schadevergoeding meegenomen te worden. Een dergelijke vergoeding kennen wij als smartengeldvergoeding.
Berekenen smartengeld
Veel mensen vragen al aan het begin van een dossier hoeveel smartengeld zij kunnen krijgen. Echter, het is niet mogelijk om dit op dat moment al aan te geven. Er is medische en juridische kennis en informatie nodig om een smartengeldvergoeding samen te stellen die passend is bij het letsel en de specifieke situatie van een slachtoffer. Doordat ieder mens en de gevolgen van het letsel in elke zaak uniek zijn, is het belangrijk een letselschadespecialist in te schakelen die je hierbij kan ondersteunen.
Factoren die een rol spelen bij berekenen smartengeld:
- Aard en ernst van het letsel
- Duur van het herstel
- Blijvende klachten en beperkingen
- Mate van gederfde levensvreugde en pijn
- Leeftijd van het slachtoffer
- Littekens
Voor het vaststellen van de vergoeding smartengeld wordt naast de specifieke situatie van het slachtoffer ook gekeken naar de jurisprudentie. In de ANWB Smartengeldgids worden rechterlijke uitspraken gebundeld waarin smartengeld wordt toegekend. Je kan dan kijken naar eerdere, vergelijkbare zaken waarin smartengeld is uitgekeerd.
In het geval van Roos speelde er ook nog enkele zaken in haar privéleven. Zo is zij de mantelzorger van haar dochter. De dochter van Roos heeft sinds haar geboorte veel extra zorg nodig. Voor ongeval verleende Roos deze zorg zelf. Na het ongeval heeft de dochter van Roos tijdelijk ergens anders moeten wonen, omdat Roos niet voor haar kon zorgen door haar klachten en beperkingen. Dit was heel moeilijk voor Roos. Het ongeval had niet alleen gevolgen op fysiek vlak, maar ook psychisch heeft het ongeval een litteken achtergelaten bij Roos. Met behulp van Drive Letselschade heeft Roos een smartengeldvergoeding ontvangen die past bij haar specifieke situatie en écht recht doet aan haar situatie.
Doordat ieder mens en de omstandigheden in elke zaak uniek zijn, is het belangrijk om maatwerk te leveren. Smartengeld berekenen vergt juridische en medische kennis. De letselschadespecialisten van Drive Letselschade hebben ruime ervaring en kennis op dit gebied en ondersteunen je graag.
Ben je zelf betrokken geweest bij een ongeval en vraag je je af of je recht hebt op smartengeld of wil je het aangeboden smartengeldbedrag laten toetsen neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!
Mocht je geen blog willen missen volg ons dan op LinkedIn, Facebook of Instagram, zodat je steeds als eerste de blog ziet.
mr. Anne Ruth Shiboleth – Letselschadejurist