Het is weer bijna zover…. De dagen worden afgeteld, de afwezigheidsassistenten ingesteld en de koffers worden gepakt. Tijd voor vakantie. Even helemaal niets, tijd met elkaar, herinneringen maken en de batterij weer opladen.
De meesten van ons kijken hier het hele jaar naar uit en terecht. Helaas kan een vakantie ook uitmonden in een nachtmerrie wanneer je op vakantie geconfronteerd wordt met een ongeval met letsel. Hieronder zetten wij graag wat korte dingen uiteen waar je rekening mee moet houden in geval van een ongeval in het buitenland.
1. Verkeersongeval
Indien je betrokken raakt bij een verkeersongeval in het buitenland bepaal je aan de hand van het Haags Verkeersongevallenverdrag welk recht van toepassing is (mits het land daarbij is aangesloten). In dat verdrag is onder andere het volgende opgenomen:
- Wanneer twee of meer voertuigen betrokken zijn bij een ongeval en zij zijn beide ingeschreven in hetzelfde land, is het recht van dat land van toepassing. Wanneer je bijvoorbeeld betrokken raakt bij een ongeval in Italië met een andere Nederlander, dan is het Nederlandse recht van toepassing.
- Wanneer er een eenzijdig verkeersongeval plaatsvindt, is het recht van het land waar het voertuig staat ingeschreven van toepassing. Dit geldt zowel voor de bestuurder als voor de passagiers die in de auto zitten waarmee het ongeval plaatsvindt.
Belangrijk is wel om te weten om de aansprakelijkheid vast te stellen, gelden de verkeersregels van het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden.
Tip
Om goed voorbereid en verzekerd op vakantie te gaan met de auto is het raadzaam om een SVI-verzekering af te sluiten (Schade voor inzittende verzekering). Zowel de bestuurder als de passagiers zijn dan verzekerd voor letselschade wanneer je toch betrokken raakt bij een ongeval. Deze tip geldt overigens niet alleen voor de vakantieperiode, maar ook in het dagelijks leven. Let daarbij goed op de polisvoorwaarden, dat echt alle (letsel)schade vergoed wordt en niet alleen bepaalde posten en tot een bepaald bedrag.
2. Ongeval (onrechtmatige daad)
Lastiger zijn de situaties wanneer je letsel oploopt door een derde maar niet door een verkeersongeval. Wanneer je tijdens je vakantie letselschade oploopt door een fout van een ander geldt het lex loci delicti-principe. Dit houdt in dat de regels gelden van het land waar je het letsel hebt opgelopen. Dus als jou bijvoorbeeld in Frankrijk een ongeval overkomt is het Franse recht van toepassing.
3. Reisorganisatie
Bij een georganiseerde reis heb je een “extra veiligheid” wanneer je letselschade oploopt op vakantie. Wettelijk is het zo geregeld dat reisorganisaties ervoor moeten zorgen dat de reis naar verwachting van de reiziger verloopt. Gebeurt dit niet en loopt de reiziger daardoor schade op, dan kan de reisorganisatie aansprakelijk zijn. Groot voordeel is dat het Nederlands recht van toepassing is.
Let op, dit geldt alleen voor de diensten die door de reiziger bij de reisorganisatie zijn afgenomen. Als je bijvoorbeeld schade oploopt in het hotel wat door de reisorganisatie is geboekt, dan kan de reisorganisatie daarvoor aansprakelijk zijn. Loop je letsel op tijdens een activiteit die je zelf hebt georganiseerd, bijvoorbeeld een middagje winkelen in Athene, dan is de reisorganisatie niet aansprakelijk.
Wij hopen natuurlijk dat iedereen een hele fijne vakantie heeft zonder enige incidenten. Mocht je toch letsel oplopen, let dan goed op deze tips:
- Maak foto’s: maak direct foto’s en noteer de gegevens van de partijen die erbij betrokken zijn. Zorg ook dat je over de gegevens van eventuele getuigen beschikt.
- Politie: zorg ervoor dat de lokale autoriteiten ter plaatse zijn, zodat er direct een proces verbaal kan worden opgemaakt. Niets vervelender dan op vakantie terug te moeten komen om aangifte te doen. Vaak heb je deze ook echt nodig in Nederland om de schade te verhalen.
- Ziekenhuis: ga direct naar het ziekenhuis om vast te laten leggen waar je letsel uit bestaat.
- Bewaar bonnen: houd goed bij welke schade je door het ongeval oploopt en zorg dat je deze kan onderbouwen
- Bovenal: zorg voor goede verzekeringen!: denk daarbij bijvoorbeeld aan de reisverzekering, zorgverzekering met buitenlandse dekking en SVI-verzekering.
Heb je letsel opgelopen bij een ongeval in het buitenland of in Nederland en ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn om je schade te verhalen, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor advies en begeleiding op 033 200 28 52 of via ons contactformulier.
Mocht je geen blog willen missen volg ons dan op LinkedIn of Facebook, zodat je steeds als eerste op de hoogte bent.
Wij wensen jou en je familie en vrienden een hele mooie, zonnige zomer toe.
mr. Anne Ruth Shiboleth – Letselschadejurist