Deze vraag stelden wij onlangs aan onze volgers op onze website. De antwoorden waren verdeeld. De één geeft aan dat dit altijd zo is, terwijl de ander dit meer nuanceert en van mening is dat het bij sommige beroepsgroepen ook ‘risico van het vak’ is.
In deze blog leggen wij uit wat PTSS is en geven wij meer inzicht in de aansprakelijkheidsaspecten.
PTSS
Als je iets engs of schokkends meemaakt en dat niet goed verwerkt is het mogelijk dat je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelt. Het trauma dat je hebt meegemaakt blijft je dan lange tijd achtervolgen in de vorm van nachtmerries en herbelevingen. Hierdoor kun je een grote mate van angst, verdriet of boosheid ervaren als je aan het trauma terugdenkt of geconfronteerd wordt met bepaalde personen, geluiden of geur.
PTSS heeft een hele grote impact op het slachtoffer zelf, maar ook op zijn omgeving.
Enkele kenmerken van PTSS zijn:
- herbelevingen;
- nachtmerries en moeite met slapen;
- extreem wantrouwend en op je hoede zijn;
- contact met anderen vermijden;
- moeite met concentratie;
- weinig prikkels kunnen hebben;
- ‘simpele’ klussen niet meer kunnen uitvoeren;
- fysieke klachten zoals nek- en rugklachten en hoofdpijn door de spanning.
Bovenstaande zijn maar enkele voorbeelden van wat iemand met PTSS elke dag de hele dag doormaakt.
Oorzaken PTSS
We maken allemaal schokkende dingen mee in het leven. Waarom bepaalde incidenten wel voor PTSS zorgen bij jou en niet bij je buurvrouw kan wetenschappelijk niet verklaard worden. PTSS kan je ontwikkelen na een (reeks) traumatische ervaring(-en). Dit kan bijvoorbeeld een ernstig verkeersongeval zijn, een natuurramp of seksueel geweld. Ook kan je PTSS ontwikkelen na de plotselinge dood van een dierbare.
Als je bij een verkeersongeval betrokken bent geweest waar een ander aansprakelijk voor is, dan moet de aansprakelijke partij ook de schade vergoeden die voortkomt uit jouw PTSS. Maar hoe zit dat wanneer je tijdens het werk PTSS ontwikkelt?
Beroepsgerelateerde PTSS
In bepaalde beroepsgroepen loop je meer risico om PTSS te ontwikkelen dan bij andere beroepsgroepen. Denk bijvoorbeeld aan brandweerlieden, militairen, treinmachinisten en politieagenten.
Het enkele feit dat iemand PTSS ontwikkelt tijdens zijn dienstverband is niet per definitie verwijtbaar naar de werkgever. Wel is het vaak zo dat het belangrijk is hoe een werkgever ermee omgaat. Worden er bijvoorbeeld voldoende trainingen gegeven waarin werknemers leren hoe zij moeten omgaan met een schokkende situatie? Is er sprake van nazorg na een heftig incident? Is er een open cultuur waardoor je met iemand kan praten over wat je hebt meegemaakt en wat het met je heeft gedaan? Kreeg je de juiste hulp toen duidelijk werd dat je klachten had?
De begeleiding van PTSS dossiers is niet eenvoudig en vaak heel complex. Als slachtoffer (of partner van iemand met PTSS) ben je meestal niet in staat om je eigen belangen te behartigen en je rechten te waarborgen. Het is ook belangrijk dat de focus ligt op je herstel. Het is dan ook verstandig om een gespecialiseerde letselschade expert in de arm te nemen. Drive Letselschade heeft een ruime ervaring in dergelijke zaken en meer specifiek van politieagenten, treinmachinisten en conducteurs.
Heb je PTSS opgelopen of ken je iemand met een (beroepsgerelateerde) PTSS en wil je weten wat je rechten zijn en of Drive Letselschade iets voor jou kan betekenen?
Neem contact met ons op 033 200 28 52 of via ons contactformulier.
Mocht je geen blog willen missen volg ons dan op LinkedIn of Facebook, zodat je steeds als eerste de blog ziet.
mr. Anne Ruth Shiboleth – letselschadejurist