Stel je hebt ernstig letsel opgelopen door een auto-ongeval waar je zelf geen schuld aan had. Je wilt de letselschade verhalen op de tegenpartij, maar je had geen gordel om… Wat nu?
Het dragen van een gordel in de auto is wettelijk verplicht. Als je de gordel niet draagt riskeer je een bekeuring. Dit is niet voor niets. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het niet dragen van een gordel de kans op ernstig letsel bij een ongeval aanzienlijk vergroot.
Bij het vaststellen van de schade wordt door verzekeraars als uitgangspunt genomen dat je, doordat je de autogordel niet om had, het risico hebt genomen dat je schade aanzienlijk groter zou worden dan als je wel een gordel gedragen zou hebben.
Dit is een reden om bij het vaststellen van de schade gordelkorting toe te passen. Hoewel heel willekeurig, wordt hiervoor vaak een percentage van 25% aangehouden.
Dit betekent dat slechts 75% van je schade vergoed wordt. De verzekeraar betaalt maar 75% van alle geleden en in de toekomst nog te lijden schade, zowel materiële schade (zoals medische kosten, minder inkomen, reiskosten, huishoudelijke hulp) als immateriële schade (smartengeld).
Het uitgangspunt is dat de veiligheidsgordel verwondingen en letselschade verminderd bij een aanrijding.
Er zijn echter situaties denkbaar waarin het niet juist zou zijn dat het slachtoffer een deel van de schade voor eigen rekening moet nemen als hij geen autogordel droeg. Bijvoorbeeld indien het letsel niet ernstiger is, of zelfs minder ernstig dan wanneer de autogordel wel gedragen zou zijn. Heb jij de autogordel niet gedragen, dan dien jij te bewijzen dat dit niet heeft geleid tot ernstigere verwondingen of ernstiger letsel. Dit is een moeilijke opgave waar wij je mee kunnen helpen. Als wij hier in slagen, dan zal de gordelkorting niet worden toegepast en krijg jij jouw gehele schade vergoed.
Geen autogordel, toch geen gordelkorting
Twee jaar geleden had ik een dossier waarin dit speelde. Mijn cliënte was Isabel.
Isabel zat vlak voor haar eindexamen toen zij bij een vriend in de cabrio stapte. Het was mooi weer en het dak was naar beneden. Isabel had geen autogordel om toen de auto uit de bocht vloog, over de kop sloeg en tegen een boom tot stilstand kwam. Isabel was uit de auto geslingerd en lag enkele meters verder op in het weiland. Haar letsel viel gelukkig mee. Als Isabel haar gordel wel had om gehad had zij het ongeval waarschijnlijk niet na kunnen vertellen.
De verzekeraar paste de gordelkorting ook in dit dossier toe. Op basis van het proces-verbaal en de foto’s van de schade heb ik ervoor gezorgd dat Isabel haar gehele schade vergoed heeft gekregen.
Heb jij ook letsel opgelopen en had jij je autogordel niet om of droeg je helm? Neem contact met ons op. Wellicht is er geen enkele reden om gordel- of helmkorting toe te passen.
Neem contact met ons op 033 200 28 52 of via ons contactformulier.
Mocht je geen blog willen missen volg ons dan op LinkedIn of Facebook, zodat je steeds als eerste de blog ziet.
mr. Nicole Wilms – letselschadejurist