Skiongeval… Wat nu?

letselschade-ski-ongeval-claimen-drive-letselschade

Veel mensen kijken alweer uit naar de voorjaarsvakantie. Traditiegetrouw zijn dit de drukste weken in alle wintersportgebieden. Aan mij is de liefde voor wintersport voorbijgegaan. 

Ooit ben ik met vriendinnen een dag naar een alom bekende skihal in Duitsland geweest. Met knikkende knieën bewoog ik mij richting de instructeur. Nou ja, bewoog, het was meer vooruit schuiven. Doodeng vond ik het en toen we “helemaal” naar beneden moesten skiën vond ik het wel genoeg. De rest van de dag heb ik op mijn gemak in de “Stübe” gezeten met uitzicht op de piste. Ondertussen zat ik na te denken over iedereen die daar aan het skiën en snowboarden was. Het niveau tussen de verschillende skiërs en snowboarders was zo verschillend. Ook de leeftijden liepen erg uiteen. Iedereen ging kriskras door elkaar en soms werd op een haartje na een ongeval voorkomen. Dit gaf mij stof tot nadenken. Wat als er een ongeval ontstaat. Wie is dan aansprakelijk?

De meeste ongevallen tijdens de wintersport zijn eenzijdige ongevallen. Maar wat als het ongeval de schuld van een ander is? Zijn er eigenlijk regels voor wintersporters?

Op de piste gelden regels die zijn opgesteld door de FIS (Internationale Ski Federatie). Dit zijn regels waar alle wintersporters zich aan moeten houden. Je kan het vergelijken met de regels die in het verkeer gelden. Mocht een wintersporter zich niet aan deze regels houden en hierdoor een ongeval veroorzaken waarbij je gewond raakt, dan kan het zijn dat hij of zij aansprakelijk is voor de schade die je hierdoor lijdt.

Voorbeelden van de regels die op de piste gelden:
– pas je snelheid aan op je persoonlijke kunnen
– een skiër of snowboarder die van achteren komt dient zijn route zo te kiezen dat hij andere wintersporters niet in gevaar brengt
– tenzij absoluut noodzakelijk dient een skiër of snowboarder niet te stoppen op de piste waar deze smal is of waar de zichtbaarheid of overzichtelijkheid beperkt is

letselschade-ski-ongeval-piste-claimen-drive-letselschade

Naast de regels van de FIS spelen ook de omstandigheden waaronder het ongeval zich voordoet een rol. Bijvoorbeeld de weersomstandigheden, de ervarenheid van de wintersporter en het land waar het ongeval zich heeft voorgedaan. Zo heeft elk land zijn eigen wet- en regelgeving.

Mocht je zoveel pech hebben en letsel oplopen bij een ski-ongeval dan is het belangrijk zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Zorg dat je de gegevens van de tegenpartij hebt, gegevens van eventuele getuigen en, indien opgemaakt, het politierapport. Zorg tevens voor foto’s, noteer wat de precieze locatie was van het ongeval en hoe de sneeuwomstandigheden waren. Natuurlijk moet je ook direct contact opnemen met je reisverzekering en zorgverzekeraar. Ga direct naar een arts en zorg dat alles goed gedocumenteerd wordt.

Wij wensen je veel veilige kilometers op je wintersportvakantie. Mocht er helaas toch sprake zijn van een ongeval met letsel neem dan gerust contact met ons op voor advies en begeleiding op 033 200 28 52 of via ons contactformulier.

Mocht je geen blog willen missen volg ons dan op LinkedIn of Facebook, zodat je steeds als eerste de blog ziet.


 

anne-ruth-shiboleth-letselschadejurist-drive-letselschade

 

mr. Anne Ruth Shiboleth – Letselschadejurist