Wij krijgen vaak de vraag of de letselschadevergoeding of de reeds ontvangen voorschotten moeten worden meegenomen.

Het antwoord hierop is nee!
De schadevergoeding die u ontvangt is een netto-vergoeding. U betaalt dus geen inkomstenbelasting over de schadevergoeding die u ontvangt. Belangrijk is dat u de schadevergoeding of de voorschotten ook niet opgeeft aan de belastingdienst. Om eventuele discussie met de belastingdienst te voorkomen, vragen wij de verzekeraar om een ‘belastinggarantie’.
Belastinggarantie
Ook de verzekeraar vindt dat u niet alsnog belasting moet betalen over een deel van uw schadevergoeding. Om dit te garanderen ontvangt u een belastinggarantie. Hierbij wordt afgesproken dat u de schadevergoeding niet op als belastbaar inkomen uit werk en woning (Box 1) en garandeert de verzekeraar dat, als de belastingdienst toch een aanslag stuurt, de verzekeraar deze aanslag voor u betaalt.
In de praktijk komt het erop neer dat u, als de belastingdienst toch informeert naar de herkomst van de schadevergoeding, direct contact dient op te nemen met de aansprakelijke verzekeraar. Ook als u een aanslag ontvangt dient u deze direct door te sturen naar de verzekeraar. De verzekeraar zal verweer voeren en een eventuele belastingaanslag voldoen.
Betaal ik dan helemaal geen belasting over de schadevergoeding?
Dat is niet helemaal waar. Op het moment dat uw schadevergoeding op uw bankrekening staat valt dit wel onder uw vermogen. De belastinggarantie geldt niet voor de vermogensbelasting die u dient te betalen over uw spaargeld en beleggingen, te weten box 3. Deze belasting bent u zelf verschuldigd.
Mocht u zelf letselschade hebben opgelopen of hulp willen bij een correcte afhandeling van uw schade? Neem contact met ons op 033 200 28 52 of via ons contactformulier.
Mocht je geen blog willen missen volg ons dan op LinkedIn of Facebook, zodat je steeds als eerste de blog ziet.
mr. Nicole Wilms – letselschadejurist