Goede voornemens: de meeste mensen zijn ook dit jaar weer enthousiast begonnen met goede voornemens. De top 3 van goede voornemens voor 2019 waren:
– Ontstressen
– Meer bewegen
– Kilo’s kwijtraken
Velen hebben deze goede voornemens kracht bijgezet en zich ingeschreven op een sportschool en/of sportvereniging. In januari en februari puilen de sportscholen standaard uit en is het dringen voor een plekje bij de groepslessen. Goed natuurlijk, maar bij dit nieuwe sportregime ligt blessureleed ook op de loer.
Zoals we weten is sporten niet geheel zonder risico’s. Er is altijd een risico op blessures. Daar kan Arjen Robben als geen ander over meepraten. Zelf heb ik ook ooit een tand door de lip en een dik oog mogen incasseren na een oefening met boksen die iets te ongecontroleerd verliep.
Maar wat nou als je door een fout van de sportschool of de instructeur letsel oploopt? Kun je de sportschool dan aansprakelijk stellen?
De wet gaat er vanuit dat bepaalde risico’s onderdeel zijn van het uitoefenen van een sport of een spel (zo ook mijn boksles). Aansprakelijkheid wordt dan ook niet snel aangenomen. Dit is anders wanneer er sprake is van een grove overtreding of opzet. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn bij natrappen bij voetbal. Of wanneer de boksles al afgelopen is en jouw sparringpartner als grapje nog een stoot uitdeelt wanneer jij niet oplet.
Een sportschool of sportvereniging kan ook aansprakelijk zijn als er sprake is van een mogelijk gevaarlijke situatie waarvoor geen passende maatregelen worden getroffen en ook niet gewaarschuwd wordt.
De rechtbank Amsterdam heeft zich recent uitgesproken in een zaak waarin Fit For Free aansprakelijk wordt gehouden voor de val van een bezoekster aan de sportschool (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2019:271). Deze mevrouw was geen lid van de sportschool, maar kwam even langs om haar zoon te groeten. Bij de receptie liet de medewerker van de sportschool de vrouw de fitnessruimte betreden. Bij deze sportschool stond alle fitnessapparatuur op verhogingen met daar tussendoor een looppad. De hoogte van de verhoging was 8,9 centimeter. Toen de vrouw haar zoon zag wilde zij hem groeten en viel over de plateauverhoging met letsel tot gevolg.
In deze zaak moest de rechtbank beoordelen of de verhoging in de fitnessruimte waar de vrouw is komen te vallen voldoet aan de eisen die men hiervan, in de gegeven omstandigheden, mag verwachten. De rechtbank overwoog dat veel mensen in een fitnessruimte heen en weer lopen en voornamelijk geconcentreerd zijn op de volgende oefening die zij moeten doen. Je kan als sportschool dan niet verwachten dat iedereen even goed oplet waar hij loopt. Als sportschool heb je dan de verplichting om mensen zeer duidelijk te wijzen op de verhogingen en de risico’s ervan. Ook had Fit For Free geen maatregelen genomen op de verhogingen beter zichtbaar te maken door bijvoorbeeld een lichte strook aan te brengen. De rechtbank concludeerde dat Fit For Free voor de schade aansprakelijk kan worden gehouden.
Mocht je letsel hebben opgelopen in een sport- of spelsituatie en twijfelen of er sprake is van aansprakelijkheid. Neem dan gerust contact met ons op via ons contactformulier of op 033 2002852.
Mocht je geen blog willen missen volg ons dan op LinkedIn of Facebook, zodat je steeds als eerste de blog ziet.
mr. Anne Ruth Shiboleth – Letselschadejurist